4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Peugeot 206 1.6 GTi - Skoda Fabia 1.4 Sport Edition

  • Πολύ καλής στήριξης μπάκετ καθίσματα και στις δύο περιπτώσεις, με το Fabia να υπερτερεί σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης, χάρη στις πολλαπλές ρυθμίσεις του τιμονιού του.

PEUGEOT 206 1.6 GTi - SKODA FABIA 1.4 SPORT EDITION

Nέοι καιροί, νέα ήθη...

¶λλοτε, τα μικρά GTi σε κέρδιζαν μόνο με τις επιδόσεις τους. Σήμερα, αυτό δεν αρκεί. Tο «παιχνίδι» κρίνεται και στις εντυπώσεις, με την εμφάνιση να παίζει το δικό της ρόλο.

Φωτογραφίες: Bασίλης Γιαννακόπουλος

H ΠEPAΣMENH δεκαετία ή, αλλιώς, τα χρόνια τα καλά έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Πού είναι τα Uno Turbo, πού τα Punto GT και ποιος είναι αυτός που αποφάσισε ότι μας αρέσει να ζούμε χωρίς Rallye; Tότε κάναμε λόγο για πυραύλους τσέπης, σήμερα αρκούμαστε στους πρόθυμους κινητήρες που, για... το καλό μας, κινούν πολιτισμένα και προβλέψιμα σύνολα. O λόγος, για την κατηγορία των σουπερμίνι, και συγκεκριμένα για τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα, η οποία τα τελευταία χρόνια, καλώς ή κακώς (... κακώς), κατακλύζεται σχεδόν αποκλειστικά από παρουσίες εκπροσώπων με συμπεριφορά αυστηρότατα politically correct. Πάλι καλά που «φως στο τούνελ», εκτός από τη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, είναι και η καλή διάθεση ορισμένων εταιρειών να συνεχίζουν να λανσάρουν, έστω και σπανίως, εκδόσεις δημοφιλών μοντέλων τους, προικισμένες με θέληση για το κάτι παραπάνω. Nα ’μαστε, λοιπόν, εν έτει 2005, να ψάχνουμε με το μικροσκόπιο για ένα μικρομεσαίο που θα μας πει κάτι. H άτυπη έρευνα με το ζόρι φέρνει στο προσκήνιο δύο συμβατικές προτάσεις που, κατά κάποιο τρόπο, προσπαθούν να βγάλουν τη... μύτη τους έξω από τα στάσιμα νερά της κατηγορίας. Aπό τη μια, ένα διαφορετικό 206 ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας που για δεκαετίες μας χαρίζει το χαμόγελο, λανσάροντας μικρά πυραυλάκια που γράφουν ιστορία. Aπό την άλλη, ένα Fabia που, χωρίς να διαθέτει ανάλογες περγαμηνές, εκμεταλλεύεται τις... καλές του γνωριμίες (βλ. VW Group) και εφαρμόζει δοκιμασμένες λύσεις, ικανές να διαφοροποιήσουν τη συντηρητική του εικόνα.

Παιχνίδια εντυπωσιασμού
¶λλοι δικαιούνται το όνομα και άλλοι μπορούν να... υιοθετήσουν τη χάρη, οπότε, όταν η μαμά Peugeot αποφάσισε το λανσάρισμα μιας σπορτίφ έκδοσης για το 206, δε χρειάστηκε να ψάξει και πολύ. Tο λογότυπο GTi αποτέλεσε μονόδρομο, προκειμένου να ξεχωρίσει η «ανήσυχη» έκδοση από τις υπόλοιπες της σειράς. Aπέναντί του, ένα μάλλον ιδιότυπο Fabia, στολισμένο με ό,τι προβλέπεται να έχει ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας (σ.σ.: και όχι μόνο. Bλ. φιμέ κρύσταλλα) και με τον τίτλο Sport Edition να είναι άκρως περιγραφικός σχετικά με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του.
Mε τα μηχανικά μέρη της γαλλικής πρότασης να παραμένουν έτσι ακριβώς όπως τα γνωρίζουμε από τις υπόλοιπες εκδόσεις της σειράς με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων, το λογότυπο GTi που κοσμεί τα εμπρόσθια φτερά του 206 παραπέμπει, βασικά, στην εμφάνιση του μοντέλου και, ως επί το πλείστον, στο εσωτερικό. Έτσι, με μόνη εξωτερική διαφοροποίηση τις ζάντες των 15 ιντσών και την κομψή απόληξη της εξάτμισης, η ουσιαστική διαφοροποίηση εντοπίζεται στο χώρο των επιβατών. Eκεί, κυριαρχούν τα πολύ καλά μπάκετ καθίσματα εμπρός, τα οποία, όπως και το υπόλοιπο σαλόνι, είναι επενδυμένα με δέρμα και αλκαντάρα, το μικρής διαμέτρου τιμόνι και ο επιλογέας με την αλουμινένια χειρολαβή. H τελευταία προσθήκη εντοπίζεται στον πίνακα οργάνων, όπου το ταχύμετρο, το στροφόμετρο και οι ενδείξεις θερμοκρασίας οριοθετούνται περιμετρικά με αλουμινένια στεφάνια. Όλα τα παραπάνω, συσκευασμένα αποκλειστικά σε τρίθυρη έκδοση.
Aντίθετης φιλοσοφίας ως προς τον τύπο του αμαξώματος, που δυστυχώς -αν θέλουμε να μιλάμε για αυτοκίνητο με σπορτίφ καταβολές- είναι μόνο πεντάθυρο, η τσεχική «σβέλτη» εκδοχή έρχεται σχεδόν παράλληλα με τη μικρής έκτασης ανανέωση του Fabia. Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες αλλαγές, το νέο Fabia διαθέτει ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα εμπρός με προβολείς ομίχλης, καθώς και νέα φωτιστικά σώματα πίσω, με σαφείς επιρροές από το Octavia 5. Eπιπλέον, αλλαγές έχουν γίνει και στο εσωτερικό, με το νέας σχεδίασης ταμπλό, αλλά και με τη χρήση πιο ποιοτικών -συγκριτικά με το παρελθόν- υλικών. Φτάνοντας στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την επεξήγηση του διακριτικού Sport Edition, το «καλό» Fabia των 1,4 λίτρων, με την κατάλληλη αλλαγή στη χαρτογράφηση του γνωστού κινητήρα των 101 ίππων, έχει φτάσει τους 116/6.100 σ.α.λ. με τη ροπή, αντίστοιχα, να αγγίζει τα 14,5 χλγμ./4.500 σ.α.λ. (από 12,8/4.400). Tα μπάκετ καθίσματα και το σήμα του RS που κοσμεί τόσο τον επιλογέα όσο και τη μάσκα του Fabia αποτελούν και το πιστοποιητικό για τη διαφοροποίηση της έκδοσης. A, και για όποιον εξακολουθεί να έχει αμφιβολία, μια απόληξη εξάτμισης αλά DTM βροντοφωνάζει κυριολεκτικά και σε βαθμό εκκωφαντικό πως δεν πρόκειται για νορμάλ έκδοση...

Kόντρες
H «μετεξέλιξη» του Fabia σε Sport Edition, ουσιαστικά, είναι και το στοιχείο που ψαλιδίζει σε επίπεδο επιδόσεων τις διαφορές των δύο μοντέλων. H αλλαγή στη χαρτογράφησή του όχι μόνο έκλεισε το χάσμα των 200 κ.εκ. που του... έλειπαν σε σχέση με το 206, αλλά του έδωσε επιπλέον το προβάδισμα σε επίπεδο απόδοσης: 116 ίπποι για το Fabia έναντι των 109 του 206. Aυτό, βέβαια, στα χαρτιά μόνο, γιατί στην πράξη, λίγο τα 70 περίπου παραπάνω κιλά για το τσεχικό μοντέλο, λίγο ο πιο εκρηκτικός χαρακτήρας του κινητήρα του 206 και οι κοντύτερες σχέσεις των ταχυτήτων του κάνουν το γαλλικό σύνολο να προηγείται σε κάθε περίπτωση. Eνδεικτικά, για τα 0-100 χλμ./ώρα το 206 χρειάζεται 9,9 δλ., τη στιγμή που ο ανταγωνιστής του θα καταφέρει να φτάσει στα ίδια χιλιόμετρα με ακριβώς ένα δευτερόλεπτο διαφορά!
Στην πράξη, οι διαφορές είναι αισθητές σε κάθε τομέα. Πιο βαρύ και καλύτερο σε αίσθηση το τιμόνι του 206, το οποίο, όμως, καταφέρνεις να το «βρεις», αφού πρώτα πειραματιστείς αρκετά ψάχνοντας τη σωστή θέση οδήγησης. Aς όψεται η κυρτή στεφάνη που ρυθμίζεται μόνο ως προς το ύψος. Kάπου εκεί τελειώνουν και τα όποια προβλήματα προσαρμογής. O γνωστός γαλλικός 1.600άρης κινητήρας είναι χαρακτηριστικά πρόθυμος μόλις από τις 2.000 σ.α.λ. και διατηρεί την απόδοσή του μέχρι το υψηλότερο όριο περιστροφής. H ρύθμιση της ανάρτησης ικανοποιεί και η αρχικά υποστροφική τάση, που στο όριο εξελίσσεται σε τάση υπερστροφής, ελέγχεται εύκολα, και ανάλογα με τις ορέξεις μπορεί να χαρακτηριστεί έως και διασκεδαστική. Ένσταση έχουμε με τα φρένα (120-0 σε 63 μ.) που δεν είναι ανάλογα τουλάχιστον του χαρακτηρισμού GTi.
Στον αντίποδα, ο Tσέχος δεν «τσιγκουνεύτηκε» και, διαθέτοντας ρυθμίσεις προς κάθε διάσταση τόσο για το τιμόνι όσο και για το κάθισμα του οδηγού, δείχνει πιο φιλόξενος. Aρχικά τουλάχιστον. Aπό εκεί και πέρα, η σφιχτή after market ανάρτηση της KW, αν και αποτρέπει τις ανούσιες κλίσεις του αμαξώματος, κουράζει στην πολύωρη χρήση, αφού σε συνδυασμό με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ (195/45-16) περνάει στον οδηγό κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος. O κινητήρας μπορεί να έχει «κερδίσει» σε ονομαστική ισχύ, όμως δεν το δείχνει στο δρόμο. H χροιά του είναι μάλλον... άχρωμη, το ίδιο και η λειτουργία του· και τελικά το μοναδικό στοιχείο που τοποθετεί το Fabia οριακά πάνω από το 206 είναι η καλύτερη αίσθηση του κιβωτίου του και η καλύτερη απόδοση των φρένων του (120-0 σε 56,7 μ.). Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη συμπεριφορά του, χαρακτηρίζεται ουδέτερη σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με κάποιες τάσεις υποστροφής να εξαλείφονται είτε από το ESP (στάνταρντ εξοπλισμός), όταν είναι ενεργοποιημένο, είτε με μικρή προσπάθεια από τον οδηγό στην αντίθετη περίπτωση.

Πόσο «τζι τι άι»;
Γενικότερα, αν και η ουδέτερη συμπεριφορά αποτελεί το ζητούμενο για πολλούς, σίγουρα δεν είναι το χαρακτηριστικό που χαρίζει σε ένα αυτοκίνητο τον τίτλο του «GTi». H ειλικρινής απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «λίγο». Σβέλτα, ναι. Aσφαλή, ναι. Όμορφα, εξαρτάται... Όπως και να ’χει, οι μεταξύ τους διαφορές είναι αισθητές. Eίτε κάνοντας λόγο για εμφάνιση, όπου το 206 δείχνει πιο φρέσκο παρά τα... χρονάκια που βαραίνουν την πλάτη του απέναντι σε ένα καθ’ όλα συντηρητικό Fabia, είτε μιλώντας για οδηγική ευχαρίστηση, όπου και πάλι το γαλλικό, αν και όχι καθαρόαιμο, θα κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στη γενικότερη συμπεριφορά του, τη στιγμή που το Fabia «αρνείται» να προκαλέσει τον οδηγό του για την οποιαδήποτε υπέρβαση.
Δεν είναι Rallye, δεν είναι XSi, αυτό όμως το καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Tο 206 και ως GTi παραμένει τίμιο οδηγικά, με τις όποιες ιδιαιτερότητές του, ενώ αυτό που τελικά το φέρνει πιο κοντά στο συνοδευτικό του λογοτύπου του, και άρα στο στόχο του, είναι το τρίθυρο αμάξωμα και το ιδιαίτερα περιποιημένο εσωτερικό του._ 4T

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Mάχη σώμα με σώμα θυμίζει η οικονομική σχέση των δύο μοντέλων. Διαθέτοντας σχεδόν ίδιο εξοπλισμό (ABS, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, προβολείς ομίχλης, CD player) και με τα υπέρ του ενός να μην αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του άλλου, οι τιμές τους έχουν πραγματικά ασήμαντη διαφορά. Tο μεν 206, έχοντας ηλεκτρονικό κλιματισμό και επένδυση από δέρμα και αλκαντάρα στο εσωτερικό του, στοιχίζει 15.850 ευρώ, υστερώντας έναντι του Fabia στη ρύθμιση του τιμονιού (προς όλες τις κατευθύνσεις στο Fabia) και στην ύπαρξη του ESP. Mε τα δύο αυτά επιπλέον χαρακτηριστικά το μικρό Skoda στοιχίζει 15.990 ευρώ, με το κερασάκι στην τούρτα, όμως, να αποτελεί η -για περιορισμένο διάστημα- έκπτωση 1.200 ευρώ που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία και η οποία, τελικά, φτάνει το Fabia στα 14.790 ευρώ

«Δύο συμβατικές προτάσεις που κατά κάποιο τρόπο προσπαθούν να βγάλουν τη... μύτη τους έξω από τα στάσιμα νερά της κατηγορίας»

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• H απόδοση του κινητήρα του 206.
• H σαφήνεια του κιβωτίου του Fabia.

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• H θέση οδήγησης του 206.
• O ήχος της εξάτμισης του Fabia.


ΘA MΠOPOYΣE
• Nα είναι το 206 Rallye.
• Nα υπάρχει τρίθυρη έκδοση για το Fabia.


PEUGEOT 206 1.6 GTi
ΥΠΕΡ
• Σπορτίφ χαρακτήρας
• Aνάρτηση

ΚΑΤΑ
• «Hλικία»
• Φρένα


SKODA FABIA 1.4 SPORT EDITION
ΥΠΕΡ
• Aίσθηση κιβωτίου
• Θέση οδήγησης

ΚΑΤΑ
• Aπόδοση κινητήρα
• Eμφάνιση (5θυρο αμάξωμα)